Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z młodą kapustą.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
woda ciepła około 1 szklanka
sól pół łyżeczki

Farsz

kapusta biała 1 mała główka
cebula 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
koperek 1 łyżeczka

Do polania

cebula 1 sztuka
masło 2-3 łyżki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
olej do smażenia
sól 1 łyżka

Porada

Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z młodą kapustą.

1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści,drobno kroimy,płuczemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy,drobno kroimy,smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia,następnie przekładamy do kapusty.Dodajemy koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,chwilę przesmażamy i studzimy.
2. Z podanych składników stopniowo dolewając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
3. Następnie ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,nakładamy porcja farszu i zlepiamy pierogi.
4.Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
5.Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.
6. Pierogi nakładamy na talerze polewamy cebulą z masłem i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 18.04.2017 10:08
Dziękuję:)
gusia1000 17.06.2015 11:49
Super danie.
Futka 10.06.2015 08:51
Świetne i bardzo smakowite pierożki :)
Babeczka35 10.06.2015 07:43
Dziękuję:)
Krzysztof15 10.06.2015 06:43
bardzo lubie
IlonaAlbertos 09.06.2015 23:17
Apetycznie wyglądają.
wwwiolka 09.06.2015 22:38
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak