Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i soczewicą

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na pierogi

mąka pszenna 30 dag
jajko 1 szt
woda ciepła 3/4 szklanki

Farsz

mięso 50 dag
soczewica czerwona 1 szklanka
cebula 1-2 szt
oliwa 2 łyżki
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i soczewicą

Kroki postępowania

1
Różne rodzaje mięsa, np pozostałe z rosołu zmielić z dodatkiem cebuli. Cebulę wcześniej drobno pokroić i podsmażyć na oliwie
Krok 1 - Pierogi z mięsem i soczewicą foto
2
Soczewicę wypłukać, zalać wodą ponad 1 cm nad ziarnami soczewicy. Ugotować do miękkości, dla czerwonej soczewicy wystarczy około 10-15 minut. Ugotowaną soczewicę rozgnieść tłuczkiem lub łyżką.
Krok 2 - Pierogi z mięsem i soczewicą foto
3
Wymieszać mięso z wystudzoną soczewicą. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać
Krok 3 - Pierogi z mięsem i soczewicą foto
4
Zagnieść ciasto na pierogi, rozwałkować cienko. Wykroić kółka, każde nakładać na foremkę do pierogów. Nałożyć łyżkę nadzienia i ścisnąć. Można też zlepiać pierogi tradycyjnie rękami
Krok 4 - Pierogi z mięsem i soczewicą foto
5
Zlepić kolejno wszystkie pierogi. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy przez około 5 minut od wypłynięcia na wierzch
Krok 5 - Pierogi z mięsem i soczewicą foto
6
Zagotować wodę z dodatkiem łyżki oliwy i łyżeczki soli. Wrzucać pierogi partiami do gotującej się wody. Gotować około 5 minut od wypłynięcie pierogów na wierzch
Krok 6 - Pierogi z mięsem i soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 06.10.2015 14:08
bardzo lubię takie
pestka 04.10.2015 12:07
pyszny obiad
Motorek 04.10.2015 11:46
smaczne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak