Pierogi z mięsem i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    ok. 1 kg
  • jajko

    2 szt
  • woda

    ok. 1,5 szklanki

Farsz

  • mięso gotowane

    1/2 kg wieprzowego
  • pieczarki

    300 g
  • jajko

    1 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • majeranek

  • tymianek

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka.

2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 min. Podawać z ulubionym sosem, masłem, lub skwarkami. Smacznego :)
dagita
Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować, ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do pieczenia, aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 19:26
Lubię takie.
Justi2401 25.08.2015 13:40
Uwielbiam takie pierogi :)
Małgorzata Pin 25.08.2015 13:33
Ale pyszne i apetyczne pierożki.
dagita 25.08.2015 12:12
Polecam :) Moja ulubiona wersja pierogów :)
w mojej kuchni 25.08.2015 11:10
pyszne jedzonko
fotoviderek 25.08.2015 09:47
Moje smaki :)
bertpvd 25.08.2015 09:42
uwielbiam takie pierogi :)
ben-ka 25.08.2015 09:07
Z takim farszem, to ja lubię.
dom-agi 25.08.2015 08:05
Muszą być pyszne!
Ewelina1991 25.08.2015 07:55
smaczne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat