Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    600 gram
  • woda

    1 1/3 szklanka /gorąca
  • olej rzepakowy

    4 łyżka
  • sól do smaku

FARSZ

  • mięso z kurczaka

    400 gram / pieczone
  • ugotowane mięso z kurczaka

    400 gram
  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • cebula

    2 sztuka
  • czosnek

    3 ząbek
  • ziemniaki ugotowane

    2 sztuka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1/4 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • czubrica zielona

    2 łyżeczka
  • olej

    2 łyżka

DO PODANIA

  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju.
Krok 2 - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
FARSZ: kaszę jęczmienną starannie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie na sypko. Odstawić do przestygnięcia.
Mięso i gotowane ziemniaki zmielić w maszynce na średnich oczkach. Cebulę przełożyć do miski z mięsem, dodać kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i bardzo starannie wymieszać.
Krok 3 - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
CIASTO: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i stopniowo dolewając gorącą wodę wymieszać. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką lub dolać odrobinę wody. Dokładnie wyrobione ciasto nakryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności.
Krok 4 - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
Po tym czasie jeszcze chwilę wyrabiać ciasto, a następnie podzielić je na trzy części. Każdą część ciasta kolejno wałkować na cienki placek. Wycinać szklanką krążki, nakładać farsz łyżeczką i dokładnie zlepiać brzegi.
Krok 5 - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
Pierogi układać na lnianej ściereczce zachowując odstępy. Nakryć drugą ściereczką, aby nie obsychały.
Krok 6 - Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną foto
Pierogi gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową. Podawać gorące z uduszoną cebulą na maśle.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

22.09.2016 22:28
super pierogi

Edita

16.09.2016 14:09
trzeba wyprobowac

IZABELA29

26.07.2016 20:55
przepyszne pierożki

Ela15

28.10.2015 08:57
bardzo smaczne

ben-ka

23.10.2015 13:40
Z takim farszem nie robiłam......

agnieszka214

22.10.2015 17:52
juz mam smaka na cos pysznego

dollce

22.10.2015 00:47
apetyczna propozycja

Ania84

21.10.2015 22:37
super pierogi bardzo smaczne

Iwusia

21.10.2015 22:08
smaczne pierogi

Anna169Hosz

21.10.2015 21:48
Smakowicie wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat