Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i kapustą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

SKŁADNIKI NA CIASTO

mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka gryczana 0,5 szklanki
woda ciepła 1,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki

SKŁADNIKI NA FARSZ

mięso wieprzowe 500 g (np. łopatki)
kapusta kiszona 400 g
cebula biała 2 sztuki
tymianek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i kapustą

Propozycja na smaczne i pożywne pierożki z ciasta pszenno - gryczanego, wypełnione aromatycznym farszem z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty.

PRZYGOTOWANIE:

1. FARSZ:

Mięso gotujemy w delikatnie osolonej wodzie lub bulionie, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.

Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, odcedzamy, odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym. Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy kawałki kapusty i chwilę razem podsmażamy.

Do miski przekładamy zmielone mięso, podsmażoną kapustę kiszoną i cebulkę, tymianek, mieloną paprykę, pieprz cayenne i mieszamy wszystkie składniki. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

2. CIASTO:

Do miski przesiewamy obie mąki (pszenną i gryczaną), dodajemy sól oraz około 1,5 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody i zagniatamy ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy przygotowany wcześniej farsz i lepimy pierożki.

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju rzepakowego i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.

Podajemy z ulubioną okrasą i dodatkami :)

Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosiag 08.03.2015 21:19
pierożki pycha
R'n'G Kitchen 08.03.2015 18:41
Kasiu ,mega pycha
Bernadeta1 08.03.2015 15:30
lubię takie pierożki
Krzysztof15 08.03.2015 14:07
lubię każde pierożki
Ola1young 08.03.2015 13:35
tez takie lubię
Beatris 08.03.2015 10:39
Pyszne pierożki:)
natalia.doradca 08.03.2015 09:50
To lubię :)
bertpvd 08.03.2015 09:45
zdecydowanie moje smaki :)
luna76 08.03.2015 08:59
uwielbiam takie pierogi !! :)
Renata9 08.03.2015 08:29
Bardzo smaczne pierogi
w mojej kuchni 08.03.2015 01:26
moje smaki do zjedzenia
norweska20 08.03.2015 00:08
zawsze mile widziane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak