Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 2 szkl
sól 1 szczypta
olej 2 łyżki
mleko 0,5 szkl
woda ciepła 0,25 szkl

Składniki na farsz

mięso wołowe 1 kg
marchewka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
ziemniaki 1 duża sztuka
smalec 2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Porada

Do farszu nie musimy dodawać marchewki ale troszkę więcej ziemniaków.Ja czasem dodaję również dużą garść kapusty kiszonej wówczas pierożki nie są takie suche.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz: mięso dokładnie myjemy ,wkładamy do rondla ,zalewamy wodą i gotujemy z marchewką,ziemniakiem i przyprawami do miękkości.

Po ugotowaniu mięso odstawiamy do wystudzenia a następnie razem z marchewką i ziemniakiem mielimy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.

Dodajemy do mięsa,doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.



Przygotowujemy ciasto na pierogi:

Mąkę wysypujemy na stolnicę,dodajemy sól i olej a następnie dodajemy po trochę wody wymieszanej z mlekiem i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto ma być elastyczne,nie klejące się i nie posiadające grudek.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.

Na środek każdego kółka dajemy kulkę z farszu mięsnego,składamy placuszek na pół i zaklejamy pierożki.

Gotowe pierogi układamy na deseczce dobrze podsypanej mąką a gdy uzbiera nam się spora ilość pierożków wrzucamy je na osoloną,gotującą się wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Pierożki podczas gotowania delikatnie mieszamy co jakiś czas.

Po wypłynięciu pierożków na wierzch gotujemy je jeszcze około 2 min a następnie wyjmujemy.

Polewamy podsmażoną cebulką.

Ja przed podaniem podsmażyłam pierożki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 31.10.2016 11:00
pyszne pierogi
paula191919 05.05.2016 11:50
przepyszne
Ela427 12.04.2016 09:12
lubię takie pierogi
berys18 12.04.2016 07:16
wyglądają pysznie
Bernadeta1 11.04.2016 18:05
bardzo lubię takie pierogi
Anna169Hosz 11.04.2016 12:11
Moje ulubione i takie chrupiące :)
Motorek 11.04.2016 09:40
smaczne pierożki
Ewelina1991 11.04.2016 08:52
pyszny farsz ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak