Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem
Przygotowujemy farsz: mięso dokładnie myjemy ,wkładamy do rondla ,zalewamy wodą i gotujemy z marchewką,ziemniakiem i przyprawami do miękkości.
Po ugotowaniu mięso odstawiamy do wystudzenia a następnie razem z marchewką i ziemniakiem mielimy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.
Dodajemy do mięsa,doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.
Przygotowujemy ciasto na pierogi:
Mąkę wysypujemy na stolnicę,dodajemy sól i olej a następnie dodajemy po trochę wody wymieszanej z mlekiem i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto ma być elastyczne,nie klejące się i nie posiadające grudek.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.
Na środek każdego kółka dajemy kulkę z farszu mięsnego,składamy placuszek na pół i zaklejamy pierożki.
Gotowe pierogi układamy na deseczce dobrze podsypanej mąką a gdy uzbiera nam się spora ilość pierożków wrzucamy je na osoloną,gotującą się wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Pierożki podczas gotowania delikatnie mieszamy co jakiś czas.
Po wypłynięciu pierożków na wierzch gotujemy je jeszcze około 2 min a następnie wyjmujemy.
Polewamy podsmażoną cebulką.
Ja przed podaniem podsmażyłam pierożki.