Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na pierogi

mąka 500 g
jajko 1 sztuka
woda 250 ml
sól 1 szczypta

Farsz do pierogów

mięso mielone 400 g
marchew 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
cebula biała 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Mięso mielone podsmażamy na patelni, następnie solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Marchew gotujemy do miękkości. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Na koniec wszystko razem mielimy (mięso, marchew i cebulkę). Dokładnie mieszamy i dodajemy majeranek oraz bazylię. Odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę na ciasto przesiewamy na stolnicę w kształt krateru wulkanu. W środku "krateru" robimy dziurkę, tam wbijamy jajko, następnie wsypujemy sól i wlewamy stopniowo wodę. Ciasto wyrabiamy, musi być elastyczne. Dzielimy je na części i cieniutko rozwałkowujemy, potem wykrawamy krążki i napełniamy je farszem i zlepiamy końce robiąc ozdobną falbanę (można użyć widelca). Gotowe pierożki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy jakieś 3 minuty od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 30.12.2014 11:51
świetny wzorek na pierogach a poza tym pewnie są bardzo dobre :)
antka91 29.12.2014 23:50
pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak