Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem
Na blat przesiewamy mąkę. Zaś do naczynia bądź miski wlewamy 0,5 lita wody, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Roztrzepujemy widelcem. Powoli do mąki wlewamy ciasto i zaczynamy ugniatać - ja wszystko robię na początku widelcem.
Następnie ugniatamy dość mocno ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Aby mieć pewność, że jest dobre powinno się je przekroić i sprawdzić czy nie ma żadnych grudek i czy są już takie małe bąbelki powietrza
Farsz:
Ugotowane mięso (np.z rosołu) obrać i zmielić. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na złocisty kolor, dodać do mięsa. Dodać jedno jajko jeśli jest duże albo dwa mniejsze, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Wszystko razem wymieszać.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wykrajmy krążki szklanką, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy. Gotowe pierogi wrzucamy do wcześniej osolonej wody z oliwa i gotujemy do wypłynięcia.
Podajemy jeszcze ciepłe polane smażoną cebulką.