Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 1 kg
woda ciepła 0,5 l
olej 3 łyżki
sól
jajko 1 szt

Farsz

mięso gotowane 650 g
cebula 1 szt
jajko 1-2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa do potraw Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Ciasto:
Na blat przesiewamy mąkę. Zaś do naczynia bądź miski wlewamy 0,5 lita wody, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Roztrzepujemy widelcem. Powoli do mąki wlewamy ciasto i zaczynamy ugniatać - ja wszystko robię na początku widelcem.
Następnie ugniatamy dość mocno ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Aby mieć pewność, że jest dobre powinno się je przekroić i sprawdzić czy nie ma żadnych grudek i czy są już takie małe bąbelki powietrza
Farsz:
Ugotowane mięso (np.z rosołu) obrać i zmielić. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na złocisty kolor, dodać do mięsa. Dodać jedno jajko jeśli jest duże albo dwa mniejsze, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Wszystko razem wymieszać.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wykrajmy krążki szklanką, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy. Gotowe pierogi wrzucamy do wcześniej osolonej wody z oliwa i gotujemy do wypłynięcia.
Podajemy jeszcze ciepłe polane smażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.10.2014 17:31
moje ulubione, lubię wszystkie pierogi z każdym nadzieniem
Konczi 11.10.2014 17:43
uwielbiam domowe pierogi :D
mirosława4 11.10.2014 16:05
domowe najlepsze
Adamorek 11.10.2014 15:24
pyszny ten farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak