Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z makiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
miód
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z makiem

Kroki postępowania

1
ciasto:
1 kg mąki,
500 ml gorącej wody,
1 jajko,
6 łyżek oleju,
1 łyżeczka soli.
masa makowa:
300 g maku,
2 łyżki miodu,
3/4 szklanki cukru pudru,
70g orzechów włoskich,
70 g rodzynek,
1,5 szklanki mleka,
1/4 olejku migdałowego,
2 białka,
Krok 1 - Pierogi z makiem foto
2
Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko.
Krok 2 - Pierogi z makiem foto
3
Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy pierogi z wody.
Krok 3 - Pierogi z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 04.06.2014 11:07
takich jeszcze nie jadłam fajny pomysł
karolina1869 18.02.2014 17:15
ciekawe nawet bardzo
msmariusz 20.01.2014 23:53
ślinka cieknie jak widzę takie cudo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak