Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka żytnia
3 szklanki -
woda
-
jajko
1 sztuka -
sól
-
kasza gryczana
20 dkg -
boczek wędzony
25 dkg -
cebula
1 sztuka -
sól
-
oliwa
1 łyżka -
oliwa
2 łyżki -
jajko
2 sztuki -
jajko ugotowane na twardo
3 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z mąki żytniej
2. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Obraną cebulę i boczek pokroić. Na oliwie przesmażyć boczek, dodać cebulę.
Ugotowane jajka pokroić, dodać do kaszy. Wlać podsmażony boczek z cebulą, wbić surowe jajka , doprawić solą pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Przyrządem do pierogów wykrawać kółka , nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia . Odcedzić , polać tłuszczem i podawać.
Komentarze (22)
Załaduj więcej komentarzy (12)