Pierogi z mąki żytniej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    3 szklanki
  • woda

  • jajko

    1 sztuka
  • sól

  • kasza gryczana

    20 dkg
  • boczek wędzony

    25 dkg
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

  • oliwa

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • jajko ugotowane na twardo

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Make przesiać do miski , zrobić dołek, wbić jajka ,wlać oliwę . Wyrabiać ciasto dolewając tyle wody żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć żeby nie wysychało.
2. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Obraną cebulę i boczek pokroić. Na oliwie przesmażyć boczek, dodać cebulę.
Ugotowane jajka pokroić, dodać do kaszy. Wlać podsmażony boczek z cebulą, wbić surowe jajka , doprawić solą pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Przyrządem do pierogów wykrawać kółka , nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia . Odcedzić , polać tłuszczem i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 05.04.2017 21:39
takich jeszcze nie jadłam.
jan_mag 23.02.2017 11:01
Pyszna alternatywa
Klausia 08.12.2016 17:29
Jaki to typ mąki?
Pietruszka 24.10.2013 11:22
wyglądają pysznie
erym 08.10.2013 09:28
z maki zytniej pierogi ciekawy pomysl
Ania67 21.09.2013 10:43
Wspaniale wyglądają i pewnie tez smakują
czekoladka_m 16.09.2013 11:52
pysznie wyglądają:)
Rybciia 06.07.2013 23:26
mi smakują :-)
[email protected] 30.06.2013 17:10
musi być OK
Alex_M 30.06.2013 13:04
fajne pierozki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat