Pierogi z leśnymi grzybami z sosem śmietanowo-czosnkowym i sałatką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pierogi z leśnymi grzybami, czyli zapach lasu na talerzu...
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    2.5 szklanki
  • wrzątek

    0.5 szklanki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • woda zimna

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka

Farsz

  • grzyby leśne

    500 g
  • cebula szalotka

    3 szt.
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
  • tymianek

    0.5 łyżeczki
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • masło

    2 łyżki

Sos śmietanowo-czosnkowy

  • śmietanka 18%

    100 g
  • jogurt naturalny

    100 g
  • ząbki czosnku

    3 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • bazylia

    2 szczypty

Sałatka

  • ogórek zielony

    1 szt.
  • pomidorki koktajlowe

    1 szt.
  • papryka czerwona

    0.5 szt.
  • szczypiorek

    0.5 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz: Obrane i wypłukane grzyby gotujemy ok. 30 min, po ostudzeniu drobno kroimy i smażymy na maśle, dodajemy posiekaną drobno cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przyprawy, przykrywamy i dusimy, aż grzyby będą miękkie, po czym pozwalamy nadmiarowi płynu odparować.

Ciasto: Mąkę (2 szklanki) wsypujemy do miski, dodajemy sól, wrzątek , zimną wodę i olej. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, która nie lepi się ani do rąk, ani do stolnicy.

Wykonanie: Rozwałkowujemy cieniutko i wycinamy szklanką kółka, na środek nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy, gotujemy w osolonej wodzie ok. 2-3 min od wypłynięcia, po ostudzeniu podsmażmy na maśle.

Sos: W misce łączymy śmietanę z jogurtem dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy, dokładnie mieszamy.

Sałatka: Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół i siekamy szczypiorek, wszystko razem mieszamy.

Pierogi podajemy z sosem i sałatką.

Smacznego :-)

Do farszu można użyć różnych grzybów leśnych, ewentualnie pieczarek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat