Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z leśnymi grzybami z sosem śmietanowo-czosnkowym i sałatką
Farsz: Obrane i wypłukane grzyby gotujemy ok. 30 min, po ostudzeniu drobno kroimy i smażymy na maśle, dodajemy posiekaną drobno cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przyprawy, przykrywamy i dusimy, aż grzyby będą miękkie, po czym pozwalamy nadmiarowi płynu odparować.
Ciasto: Mąkę (2 szklanki) wsypujemy do miski, dodajemy sól, wrzątek , zimną wodę i olej. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, która nie lepi się ani do rąk, ani do stolnicy.
Wykonanie: Rozwałkowujemy cieniutko i wycinamy szklanką kółka, na środek nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy, gotujemy w osolonej wodzie ok. 2-3 min od wypłynięcia, po ostudzeniu podsmażmy na maśle.
Sos: W misce łączymy śmietanę z jogurtem dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy, dokładnie mieszamy.
Sałatka: Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół i siekamy szczypiorek, wszystko razem mieszamy.
Pierogi podajemy z sosem i sałatką.
Smacznego :-)