Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurkami
Sprawdzony, domowy przepis na pierogi z kurkami. Grzyby zbierałam kilka dni wcześniej, więc musiałam je zblanszować, ale jeśli dysponujecie świeżymi grzybami to nie ma takiej potrzeby.
Z tego przepisu na pierogi z kurkami dowiesz się:
- jak przygotować ciasto na pierogi?
- jak zrobić farsz z kurek?
- jak lepić pierogi z kurkami?
- co zrobić by pierogi nie wyschły?
- jak gotować pierogi z kurkami?
Kroki postępowania
Farsz: kurki posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić masło i roztopić, dodać kurki i podsmażyć. Następnie dodać cebulkę i smażyć do zeszklenia. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem.
Ciasto: Jajko rozbełtać z olejem. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wodę i rozbełtane jajko i przemieszać drewnianą łyżką. Potem wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
Podsypując mąką wałkować kawałki ciasta na cienkie placki i wycinać kółka o średnicy 10 cm.
Ugotowane pierogi wyjmować na talerze łyżką cedzakową.