Pierogi z kaszą jęczmienną

Pierogi z kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    4 1/2 szkl
  • mleko ciepłe

    1 1/2 szkl
  • żółtko jaja

    1 duże
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki

FARSZ

  • kasza jęczmienna

    1 szkl
  • kurczak

    1 udko
  • marchew

    2 szt
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • liście laurowe

    3 szt
  • ziele angielskie

    4-6 szt
  • sól morska

  • pieprz ziołowy

  • masło

    1 łyżka
  • boczek wędzony

    ok 300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
Udko bez skóry włożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby zakryła całe mięso - ok 2,5l. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy woda się zagotuje dobrze posolić.
Krok 2 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
Po 20min wsypać kaszę jęczmienną i gotować kolejne 20min, aż kasza będzie miękka. Wyjąć udko, obrać z mięsa i pokroić. Kaszę odcedzić na sitku zachowując wywar. Wybrać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Krok 3 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a seler naciowy pokroić w kostkę. Rozpuścić na dużej patelni masło i obsmażyć marchewkę z selerem. Podlać odrobiną wywaru spod kaszy i gotować, aż warzywa zmiękną, a płyn w większości odparuje.
Krok 4 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
Dodać mięso i kaszę. Wymieszać, przyprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Chwilę podsmażyć, a w razie potrzeby podlać wywarem. Odstawić do wystudzenia.
Krok 5 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
Na stolnicę przesiać mąkę i dodać wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 3mm. Wycinać krążki z ciasta.
Krok 6 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
Kłaść łyżeczką porcję kaszy i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 7 - Pierogi z kaszą jęczmienną foto
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć wytapiając tłuszcz. Porcję pierogów przekładać na patelnię z boczkiem i chwilę obsmażyć. Podawać ze skwarkami z boczku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iziona

22.03.2015 16:46
Mnie korca od dawna więc zapiszę sobie przepis i może tym razem zrobię :)

Bernadeta1

22.03.2015 15:29
koniecznie muszę takie zrobić, wyglądają pysznie i tak na pewno smakują

Mancia w kuchni

22.03.2015 10:14
super farsz, do wypróbowania ;)

ben-ka

22.03.2015 08:54
Z takim farszem pierogów nie robiłam, podoba mi się pomysł.

monikaT83

22.03.2015 08:01
bardzo ciekawy i inspirujący pomysł:)

Mniam

22.03.2015 00:01
@Cynamonka warto! Jak lubisz kaszę to jak najbardziej :) z jęczmienną robiłam pierwszy raz i nie mogłam się nimi najeść. Z kaszą gryczaną i twarogiem też są pyszne :)

Lis

21.03.2015 21:26
Ciekawy pomysł na pierogi:)

Cynamonka

21.03.2015 21:21
Co rusz gdzieś wpada mi w oczy przepis na pierogi z kaszą, ale jakoś nie mogę się przełamać :D Warto? :D

Skotka

21.03.2015 20:59
Ciekawy przepis, jeszcze takich nie robiłam:)

Beatris

21.03.2015 20:32
Dużo bym dała za porcyjkę... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat