Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
wrzątek 1 szkl
oliwa 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
kasza gryczana 1 woreczek
ser biały 12 dag
jaja 1 szt
cebula biała 1/2 szt
sól do smaku
masło 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną

Kroki postępowania

1
Woreczek z kaszą gryczaną gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle, następnie dodajemy do kaszy i mieszamy z pokruszonym białym serem. Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem oraz mieszamy z surowym jajkiem.
Krok 1 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
2
Mąkę pszenną mieszamy z solą i oliwą a następnie wlewamy wrzątek i zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne. Pozostawiamy na około 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Na każdym placku układamy farsz i lepimy pierogi.
Krok 2 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
3
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy jeszcze przez 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Ja podaję polane zeszkloną na maśle cebulką.
Krok 3 - Pierogi z kaszą gryczaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 05.03.2014 17:46
Ależ ja lubię takie pierogi! Pychotka!
Lidzia 05.03.2014 17:13
Pierogi z kaszą, ciekawe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak