Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną
500 gram mąki pszennej
300 ml wody
2 łyżki oliwy
1 jajko
Farsz:
2 woreczki kaszy gryczanej
1 cebula
250 gram sera białego
sól
pieprz
Wykonanie ciasta na pierogi:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać jajko i oliwę. Po woli dodać ciepłą wodę i zarobić ciasto do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne.
Rozwałkować ciasto na stolnicy, podsypać mąką tak aby się nie przykleiło i wykrawać koła za pomocą szklanki.
Farsz do pierogów:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę obierać i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Do naczynia dodać kaszę, cebulę, pokruszony biały ser i przyprawy. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę,
Na środek każdego kółka położyć porcję farszu i zlepić.
Pierogi gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.
Podawać z podsmażoną na maśle cebulką lub sosem gulaszowym.
Dzisiaj podałam z sosem gulaszowym i ta wersja mi się podoba.