Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
mięso wieprzowe 30 dkg
grzyby suszone 1 garść
mąka pszenna 3/4 kg
jajko 1 szt
cebula 1 szt
olej 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną gotować około pół godziny.
Mięso ugotować (wywar można później wykorzystać na zupę).
Grzyby wypłukać, namoczyć i gotować przez pół godziny.
Kapustę odcisnąć i zemleć w maszynce na przemian z grzybami i mięsem.
Cebulę zeszklić na oleju i dodać do farszu.
Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Krok 1 - Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami foto
2
Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto by było elastyczne i niezbyt twarde. Podzielić na dwie części, rozwałkować na cienkie placki. Wykrawać szklanką koła, nakładać łyżką farsz i mocno zlepiać.
Krok 2 - Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami foto
3
Nastawić wodę, posolić. Wrzucać pierogi na wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 3 minuty. Podawać z wysmażonym boczkiem lub cebulką.
Krok 3 - Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.04.2013 00:51
moje ulubione pierogi
fotoviderek 24.03.2013 08:34
Takie pierogi lubię :)
JaPaqc 24.02.2013 10:40
fajny przepis
Alex_M 20.02.2013 18:03
pyszne pierozki!
eliza135 17.02.2013 15:52
smaczne
Aannkaa82 17.02.2013 11:45
Nie próbowałam, z kapustą owszem ale bez mięsa. Wypróbuje.
David 16.02.2013 21:16
to jest ten smak!!!
Wiesława1 16.02.2013 20:36
lubie
Zosia1 16.02.2013 20:11
bardzo lubię pierogi-te na pewno są smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak