Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kg
maślanka 100 ml
woda gorąca 100 ml
jajko 1 szt
sól 0,5 łyżeczki
oliwa 1 łyżka

Nadzienie

kapusta kiszona 0,5 kg
grzyby suszone 10 dag
pieczarki 15-20 dag
cebula 1 szt
olej 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Dodatkowo

cebula
olej
boczek wędzony

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Farsz
W woku rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone w małą kosteczkę pieczarki, smażyć do odparowania.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
2
Suszone grzyby namoczyć na kilka godzin a następnie ugotować, osączyć drobno pokroić. Kapustę posiekać, ugotować, odcisnąć ( gdy jest bardzo kwaśna, przed gotowaniem wypłukać). Kapustę wraz z grzybami połączy z pieczarkami, przyprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
3
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, oliwę, sól i maślankę.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
4
Stopniowo wlewając wodę wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryć talerzem, pozostawić na kilkanaście minut.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
5
Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, włożyć porcję przygotowanego farszu.
Krok 5 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
6
Dokładnie zlepić brzegi, formując pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, stopniowo wrzucać pierogi, gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z usmażoną cebulą lub boczkiem.
Krok 6 - Pierogi z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 26.06.2017 14:25
Smaczne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak