Pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • maślanka

    100 ml
  • woda gorąca

    100 ml
  • jajko

    1 szt
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżka

Nadzienie

  • kapusta kiszona

    0,5 kg
  • grzyby suszone

    10 dag
  • pieczarki

    15-20 dag
  • cebula

    1 szt
  • olej

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku

Dodatkowo

  • cebula

  • olej

  • boczek wędzony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Farsz
W woku rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone w małą kosteczkę pieczarki, smażyć do odparowania.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Suszone grzyby namoczyć na kilka godzin a następnie ugotować, osączyć drobno pokroić. Kapustę posiekać, ugotować, odcisnąć ( gdy jest bardzo kwaśna, przed gotowaniem wypłukać). Kapustę wraz z grzybami połączy z pieczarkami, przyprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, oliwę, sól i maślankę.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Stopniowo wlewając wodę wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryć talerzem, pozostawić na kilkanaście minut.
Krok 5 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, włożyć porcję przygotowanego farszu.
Krok 6 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Dokładnie zlepić brzegi, formując pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, stopniowo wrzucać pierogi, gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z usmażoną cebulą lub boczkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 26.06.2017 14:25
Smaczne pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat