Pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • masło

    25 g
  • jajko

    1 szt
  • kapusta kiszona

    500 g
  • grzyby suszone

    150 g
  • cebula

    1 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • olej

  • masło

    2 łyżki
  • woda

    250 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę płuczemy i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Przed końcem gotowania dodajemy grzyby do kapusty na około 15 minut. Wszystko odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu siekamy kapustę i grzyby. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kapusty i grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy, jako, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy delikatnie ciasto dolewając gorącą wodę. Po wyrobieniu ciasto powinno być miękkie. Dzielimy ciasto na części, jedną część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy a pozostałe kawałki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki szklanką. Po środku każdego krążka nakładamy farsz uważając, aby nie znalazł się na brzegu ciasta. Składamy ciasto na pół, zlepiamy brzegi, przesuwając ciasto między kciukiem a palcem wskazującym. Zlepione pierogi przykrywamy serwetką.
Gotujemy wodę z solą, dodajemy łyżkę oleju i wkładamy pierogi, po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minuty.
Ugotowane pierogi podajemy z masełkiem. Po ostudzeniu odsmażamy na patelni i podajemy z czerwonym barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monia2005 24.11.2013 09:51
ja też uwielbiam takie odsmażane i chrupiące pyszności
halina17 23.11.2013 22:39
Smaczne pierogi.
mic 23.11.2013 22:37
ywielbiam te pierogi
jasiek 23.11.2013 22:31
śweitne takie podpieczone
Dorota59 23.11.2013 21:40
najlepsze takie chrupiące odsmażane
everay 23.11.2013 21:03
uwielbiam pierogi:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat