Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami
FARSZ :
kapusta kiszona - do smaku
maślaki - do smaku
cebula 1 szt
mąka 1 łyżka
pieprz - do smaku
kucharek - do smaku
majeranek - do smaku
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy. Grzyby maślaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i siekamy drobniej. Do kasputy dodajemy pokrojone grzybki, dodajemy kucharek, pieprz, majeranek i wszytsko dokłądnie mieszamy. Następnie na patelni podsmażamy obranąi pokrojoną w kostkę cebulę dodając pod koniec smażnie łyżkę mąki. Dobrze wymieszaną mąkę z cebulą dodajemy do farszu i dobrze mieszamy.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkować i szklanką wycinamy kólka. Do każdego kółka nakładamy łyżkęfarszu i sklejamy przegi pierogów. Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłynął na powierzchnię. POdajemy z rozpuszczonym tłuszczem podsmażone na patelni. Smacznego !