Pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4,5 szklanki
  • woda

    2 szklanki
  • grzyby suszone

    2 szklanki
  • cebula

    1 duża
  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

    2 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • kapusta biała

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Następnie gotujemy do miękkości- pod koniec gotowania lekko solimy, a następnie studzimy. Kapustę lekko odciskamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle, studzimy. Cebulę, ugotowaną kapustę i grzyby mielimy następnie maszynką, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Rozwałkowujemy, pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 5 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Podajemy polane cebulką, przesmażoną na maśle lub margarynie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 24.11.2011 13:21
przepyszne
ewasylwia 24.11.2011 11:23
pyszniutkie
ziutula 24.11.2011 08:09
ale grzybowo u Ciebie jest...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat