Pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    40 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • woda

    3\\4 szklanki
  • Farsz:

  • kapusta kiszona

    1/2 kg
  • grzyby suszone

    1 szklanka
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    3 łyżki
  • tymianek

  • przyprawy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i jajko oraz wodę w takiej ilości, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Farsz: Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości, osobno ugotować kapustę, Odcedzone grzyby i kapustę dodatkowo odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno posiekać lub skręcić przez maszynkę na grubych oczkach sitka, do posiekanych grzybów i kapusty dodać cebule pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle, doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością tymianku, dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki na każdym umieścić porcję farszu i dokładnie zlepić. Gotowe pierogi gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, podawać polane tłuszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 24.12.2013 00:59
bardzo smaczne, własnie skończyłam lepić moje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat