Pierogi z jeżynami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • żółtko jaja

NADZIENIE

  • twaróg

    200 g
  • cukier

    4 łyżki
  • jeżyny

    1 1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z jeżynami foto
Mąkę przesiać na stolnicy. Na środku zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko i żółtko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę i przygotować nadzienie. Twaróg rozetrzeć z cukrem. Można również użyć zmielonego twarogu.
Krok 2 - Pierogi z jeżynami foto
Ciasto rozwałkować na grubość paru milimetrów i wyciąć krążki.
Krok 3 - Pierogi z jeżynami foto
Nakładać po łyżeczce słodkiego twarożku i parę jeżyn. Sklejać pierogi.

Krok 4 - Pierogi z jeżynami foto
Gotować w lekko osolonej wodzie. Gorące podawać np ze śmietaną. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 20.08.2014 21:59
ładne żółciutkie ciasto ;)
Aannkaa82 20.08.2014 13:03
ciekawy pomysł :)
IwonaDD 20.08.2014 12:37
musiały być pyszne!
VioletoweKucharzenie 20.08.2014 10:22
Muszą być smaczne!
migotka28 19.08.2014 22:02
ładne pierozki z jezynami nie robiłam, mam jeżynke ale nie równo dojrzewaja i na pierogi trudno uzbierac większa ilość
anemon 19.08.2014 21:10
Ja też pierogów z jeżynami jeszcze nie jadłam, a szkoda. Tylko skąd ja wezmę jeżyny?
Jusiaa 19.08.2014 21:07
O coś nowego, takich jeszcze nie jadłam :)
V_kuchareczka 19.08.2014 20:59
pyszne pierożki
Ania84 19.08.2014 20:58
o właśnie kiedyś miałam zrobić tylko mi dzieciaki zjadły jeżyny zanim doczekały pierogów :)
halina17 19.08.2014 20:35
Dobre pierogi.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat