Pierogi z jagodami i cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4,5 szklanki
  • woda

    2 szklanki
  • jagody

    1 litr
  • cukier

    kilka łyżek
  • cynamon

    wg gustu
  • mąka

    do podsypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jagody dokładnie przebrać, opłukać i odsączyć, a następnie zasypać cukrem i cynamonem. Wymieszać, odstawić na 30 minut, po upływie tego czasu odlać powstały sok. Z 4,5 szklanki mąki oraz 2 szklanek wrzątku (bez jajek) wyrobić jednolite, gładkie, ciasto na pierogi. Ciasto cienko rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy. Szklanką lub pierogownicą wykrawać z ciasta krążki, na których kłaść odsączone jagody, zlepić pierogi. Gotować w gorącej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janek 23.07.2012 15:44
mmm genialne
Małgorzata106 14.06.2012 19:50
super
gusia1000 27.01.2012 13:56
Robi? je w sezonie jagodowym, ale do tego cynamonu nie dodawa?am jeszcze nigdy.
monika141 03.12.2011 09:45
pychota,uwielbiam takie pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat