Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami i cynamonem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4,5 szklanki
woda 2 szklanki
jagody 1 litr
cukier kilka łyżek
cynamon wg gustu
mąka do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami i cynamonem

Jagody dokładnie przebrać, opłukać i odsączyć, a następnie zasypać cukrem i cynamonem. Wymieszać, odstawić na 30 minut, po upływie tego czasu odlać powstały sok. Z 4,5 szklanki mąki oraz 2 szklanek wrzątku (bez jajek) wyrobić jednolite, gładkie, ciasto na pierogi. Ciasto cienko rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy. Szklanką lub pierogownicą wykrawać z ciasta krążki, na których kłaść odsączone jagody, zlepić pierogi. Gotować w gorącej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek 23.07.2012 15:44
mmm genialne
Małgorzata106 14.06.2012 19:50
super
gusia1000 27.01.2012 13:56
Robi? je w sezonie jagodowym, ale do tego cynamonu nie dodawa?am jeszcze nigdy.
monika141 03.12.2011 09:45
pychota,uwielbiam takie pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak