Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kg
jajko 1 sztuka
mleko 4 łyżki
olej rzepakowy 4 łyżki
woda letnia 3/4 szklanki

Nadzienie

jagody 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3 łyżki

Porada

Mojej rodzinie najlepiej smakują polane śmietanką i posypane cukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Make wsypać do miski. w mniejszej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem. Do jajka dodać wodę i olej. Do mąki wlać mokre składniki. Wszystko dokładnie zagnieść, tak aby powstało elastyczne jednolite ciasto.
Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
2
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
3
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, wycinamy szklanką kółka, z których lepimy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie, wyjmujemy kiedy wypłyną na brzeg.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 25.07.2015 21:40
uwielbiam :)
Beatris 25.07.2015 18:14
Przepyszne pierożki, dużo bym dała za porcyjkę:)
Aannkaa82 25.07.2015 17:27
Bardzo apetycznie wyglądaja :)
Justi2401 25.07.2015 13:18
Smaczne pierożki :)
pestka 25.07.2015 12:50
bardzo lubię takie pierogi
Róża1 25.07.2015 08:18
takie poproszę :-).
Ewelina1991 25.07.2015 08:10
uwielbiam je!!
Krystyna32 25.07.2015 07:40
bardzo lubię
Mniam 25.07.2015 07:11
Pierogi z jagodami u mnie muszą być obowiązkowo :) Bardzo podobają mi się te sploty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak