Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
olej 2 łyżki
woda 250 ml
żółtko jajek 1 sztuka
jagody 1 woreczek
śmietana ok. 150ml
cukier puder 3 czubatych łyżek
woda garnek duży
sól 1 łyżka
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Przesiewamy mąkę na stolnice, dodajemy olej żółtko i troszeczkę wody. To wszystko ładnie trzeba wyrobic na gładkie ciasto.

UWAGA:
jak ciasto będzie się lepić prosze podsypywać je mąką, i ciasto które czeka na wycinanie trzymać pod ściereczką, a i gotowe pierogi nie można trzymać tylko odrazu wrzucać do wody
Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
2
Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienko i równo i wycinamy je szklanką, nakładamy ok 1 łyżeczki jagód. Prosze nie przesadzić z jagodami gdyż jak będzie ich za dużo moga poprostu w trakcie gotowania pęknąć i wypłynąć. Następnie sklejamy je i wrzucamy do wody.

Wody trzeba dodać sół, i jak bedzie nam się gotować to dodać łyżkę oleju by nam się nie posklejaly
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
3
Wrzucone pierogi lekko zamieszać i po wypłynięciu na wierzch gotować przez 3 min. Przełożyć na druszlak, a później do garczka i pomaścić


Śmietanę wlać do salaterki dodać cukier puder i dobrze zamieszać.
Pierogi wyłożyć na talerz polać śmietaną i zjeść.

SMACZNEGO!!!:)
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniach32 31.05.2014 18:10
dziękuje :)
monisia1977 16.02.2014 09:13
pycha uwielbiam
Sylwia26 15.02.2014 22:22
ale pyszności
patryska76 15.02.2014 22:08
Mmm, pyszne! ;-)
agnieszka131919 15.02.2014 21:37
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak