Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagody 40-50 dag
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 szt
sól
śmietana 30% 0,5 szkl
cukier pudar 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Mąkę ze szczyptą soli przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie, wbij w nie jajko i wlej pół szklanki gorącej wody. Zagnieć ciasto, tak aby było gładkie. Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj placuszki, nakładaj na nie farsz i dokładnie zlep ich brzegi. Pierogi gotuj w posolonym wrzątku przez 3-5 min od wypłynięcia nad powierzchnię. Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podaj na ciepło lub na zimno, polane roztopionym masłem lub śmietanką, posypane cukrem pudrem i przybrane pozostałymi jagodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 06.01.2013 11:20
pierogi z jagodami, moje ulubione
IwonaKa 06.01.2013 10:53
bardzo lubię z jagodami
Botwinka 06.01.2013 10:48
uwielbiam jagody

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak