Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jabłkiem i dynią

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz:
miąższ z dyni 0,5 kg
cukier waniliowy 1 szt
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
Ciasto:
mąka pszenna 1 kg
jajko 2 szt
sól
oliwa 2 łyżeczki
woda 0,5 litra
Imbir mielony Prymat 1 łyżka
jabłka 1,5 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jabłkiem i dynią

Kroki postępowania

1
CIASTO:
Robimy ciasto, na blat przesiewamy 1 kg mąki. Zaś do naczynia bądź miski wlewamy 0,5 lita wody, wbijamy 2 jajka, dodajemy szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Roztrzepujemy widelcem.Następnie robimy ciasto, na blat przesiewamy 1 kg mąki. Zaś do naczynia bądź miski wlewamy 0,5 lita wody, wbijamy 2 jajka, dodajemy szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Roztrzepujemy widelcem.Następnie ugniatamy dość mocno ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Aby mieć pewność, że jest dobre powinno się je przekroić i sprawdzić czy nie ma żadnych grudek i czy są już takie małe bąbelki powietrza. W zależności od mąki można jej jeszcze trochę dodać.
FARSZ:
Jabłka obieramy i trzemy razem z dynią na dużych oczkach.
Krok 1 - Pierogi z jabłkiem i dynią foto
2
Następnie utarte produkty wsypujemy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając (trzeba uważać aby się nam nie przypaliło). Do gotującej się masy dodajemy cynamon, imbir i kwasek cytrynowy. Gotujemy tak długo aż dynia będzie trochę miękka.
Krok 2 - Pierogi z jabłkiem i dynią foto
3
Farsz studzimy. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wykrajmy krążki szklanką, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy.
Krok 3 - Pierogi z jabłkiem i dynią foto
4
Gotowe pierogi wrzucamy do wcześniej osolonej wody z oliwa i gotujemy do wypłynięcia. Smacznego - ja najbardziej lubię je z jogurtem lub z bitą śmietaną.
Krok 4 - Pierogi z jabłkiem i dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 06.01.2014 14:27
swietne te pierogi :-)
EmciaPichci 28.12.2013 09:35
bardzo ciekawe i kuszące nadzienie!
IwonaKa 14.11.2013 00:19
takich jeszcze nie jadłam,świetny pomysł
Pietruszka 13.11.2013 19:50
pyszne pierożki
matesko 18.10.2013 12:02
z dynią jeszcze nigdy nie jadłam
Motorek 23.09.2013 16:42
fajny pomysł
kuklik 17.09.2013 06:07
bardzo ciekawe
cooleczka 08.09.2013 20:56
muszę spróbować
Iwusia 04.09.2013 23:53
pierogi z jabłkiem to jadłam, ale z dynią jeszcze nie, więc chyba warto spróbować :)
Kolorowa 02.09.2013 15:58
Lubię takie połączenia smaków ;)
barbara11561 01.09.2013 16:10
z takim farszem też jeszcze nie robiłam,bardzo apetycznie wyglądają:)
malina 31.08.2013 09:31
robię bardzo dużo różnych pierogów , ale takich jeszcze nie robiłam
pestka 31.08.2013 09:19
bardzo ciekawe- muszę wypróbować , bo takich pierogów nie robiłam
Bernadeta1 31.08.2013 00:21
inne i na pewno bardzo smaczne
eliza135 27.08.2013 22:20
jeszcze takich nie robiłam
gosia1988 26.08.2013 21:40
takich jeszcze nie jadłam :)
Joannasz3190 25.08.2013 12:17
Jeszcze z takimi się nie spotkałam, muszą być pyszne :)
Janina 25.08.2013 11:50
Z takim farszem nie robiłam;)
Lis 25.08.2013 11:40
Są bardzo słodkie w smaku, ale zawsze można zredukować ilość cukru:) Chociaż u mnie w domu wszystkim smakują:)
idealme 25.08.2013 11:12
bardzo intryguje mnie jak smakują :) muszę sobie dodać ten przepis
gosia56 25.08.2013 11:08
napewno pyszne
Konczi 25.08.2013 11:07
ciekawy farsz na pierogi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak