Pierogi z jabłkami pieczone

Pierogi z jabłkami pieczone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • żółtka

    2 szt
  • masło

    20 dkg
  • jabłka

    6-7 szt.
  • cukier

    1,5 szklanki
  • cynamon Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, cukru pudru, żółtek i masła posiekanego nożem zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i trochę poddusić, dodać cukier, wymieszać, ostudzić. Ciasto rozwałkować. Wycinać kółka, nakładać pokrojone w kostkę jabłka i zlepiać. Blachę wysmarować olejem układać pierożki, smarować białkiem, posypać cynamonem i cukrem. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Olaa

24.04.2011 17:51
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat