Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z grzybami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2,5 szkl
jajko 1 szt
woda 1/2 szkl
olej 3 łyżki

Farsz

kapusta kiszona 50 dag
grzyby suszone 15 dag
cebula 1 szt
sól i pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
ząbek czosnku 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z grzybami

Grzyby moczymy przez godzinę i odcedzamy. Do grzybów dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie i gotujemy w tej samej wodzie co gotowały się grzyby. Grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę szklimy na oleju i dodajemy do farszu. Kapustę kiszoną odcedzamy i również mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy, dodajemy przyprawę uniwersalną, przyprawiamy solą i pieprzem Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostudzeniu możemy podpiec je na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak