Pierogi z grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    2,5 szkl
  • jajko

    1 szt
  • woda

    1/2 szkl
  • olej

    3 łyżki

Farsz

  • kapusta kiszona

    50 dag
  • grzyby suszone

    15 dag
  • cebula

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • ząbek czosnku

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby moczymy przez godzinę i odcedzamy. Do grzybów dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie i gotujemy w tej samej wodzie co gotowały się grzyby. Grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę szklimy na oleju i dodajemy do farszu. Kapustę kiszoną odcedzamy i również mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy, dodajemy przyprawę uniwersalną, przyprawiamy solą i pieprzem Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostudzeniu możemy podpiec je na patelni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat