Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    2,5 szkl
  • jajko

    1 szt
  • woda

    1/2 szkl
  • olej

    3 łyżki

Farsz

  • kapusta kiszona

    50 dag
  • grzyby suszone

    15 dag
  • cebula

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • ząbek czosnku

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby moczymy przez godzinę i odcedzamy. Do grzybów dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie i gotujemy w tej samej wodzie co gotowały się grzyby. Grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę szklimy na oleju i dodajemy do farszu. Kapustę kiszoną odcedzamy i również mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy, dodajemy przyprawę uniwersalną, przyprawiamy solą i pieprzem Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostudzeniu możemy podpiec je na patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat