Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z farszem malinowo-serowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mascarpone 1/2 kg
ricotta 250 g
maliny świeże 250 g
cukier waniliowy 2 op.
żółtko jajek 4 szt.
cukier puder do smaku
mąka pszenna
jogurt naturalny duży kubek
jajkp 1
sól duża szczypta
kleik ryżowy 3-5 (malinowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z farszem malinowo-serowym

Z mąki, jajka, szczypty soli i jogurtu zagnieść dość miękkie ciasto.
Nakryć ściereczką i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Mus połączyć z żółtkami i cukrem waniliowym - wymieszać.
Mascarpone i ricottę utrzeć z musem malinowym i cukrem pudrem do smaku.
Farsz zagęścić dodając stopniowo suchego kleiku ryżowego - po dokadnym wymieszaniu widelcem odstawić na kilka minut, aby kleik wchłonął wilgoć z farszu i związał calość.

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki szklanką, nadziewać przygotowanym farszem i dokładnie zlepiać - gotować w lekko osolonej wodzie.

Podawać z klarowanym masłem, jogurtem owocowym lub śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 28.09.2012 09:23
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak