Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
500 g -
masło
150 g -
śmietana
100 g -
jaja
2 -
sól, pieprz
-
obrana pokrojona w kostke dyni
kg -
cebule pokrojone w kostke
2 -
mielona kolendra
łyżeczka -
papryka
łyżeczka
Sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do 180stC. Pokrojona dynie wymieszac z 2 lyzkami oliwy, rozlozyc na blaszce i piec do miekkosci - tj. okolo 45min, czesto sprawdzajac.
Na oliwie usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przyprawy. Wymieszać smażoną cebulę z upieczona dynią. Wylozyc do miski i rozgniesc drewniana lyzka o scianki, do uzyskania mniej-wiecej gladkiej masy.
Ciasto wyjąć z lodówki. Każdą kulę ciasta uformować w wałek o średnicy 4cm (moj byl cienszy, pewnie dlatego mialam wiecej pierozkow, niz zamierzone) i pokroić na równe kopytka. Z każdego ponownie uformować kulkę i rozwałkować na cienki placuszek. Na środku rozłożyć trochę nadzienia, sklejac pierozek.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Pierogi ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec przez okolo 25min, aż się zarumienią. Podawać na ciepło (lub na zimno:))
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się