Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    1/2 kg
  • woda

    2 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Farsz:

  • dynia

    300 g
  • ser ricotta

    250 g
  • szałwia

    kilkanaście listków
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • kleik ryżowy

    2 łyżki
  • cynamon

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • imbir mielony

    1 szczypta
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z dynią foto
Dynię kroimy w kostkę, kładziemy na blaszce wysmarowanej oliwą, posypujemy solą i listkami szałwii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
Krok 2 - Pierogi z dynią foto
Po ostudzeniu wrzucamy (razem z szałwią) do rozdrabniacza, dodajemy odciśnięty ser, kurkumę, imbir, cynamon i gałkę. Składniki łączymy rozdrabniaczem
Krok 3 - Pierogi z dynią foto
Gładką masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Potrzebujemy też zagęstnika, żeby farsz nie był zbyt rzadki. Można dodać kleik ryżowy, który jest neutralny w smaku, można zastąpić go bułką tartą lub mielonymi migdałami. Ilość dodanego zagęstnika zależy od tego jak rzadka wyszła masa.
Krok 4 - Pierogi z dynią foto
Mąkę wsypujemy do dużej miski, mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą. Delikatnie mieszamy łyżką i zostawiamy. Jak masa ostygnie na tyle, żeby można było włożyć w nią ręce- wyrabiamy ciasto. Jak za bardzo się lepi, dodajemy ciut mąki, a jak jest za twarde, to jeszcze troszkę wody. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy podsypując odrobiną mąki, wycinamy szklanką kółka
Krok 5 - Pierogi z dynią foto
Na każdym kole kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy parę chwil od ich wypłynięcia.
Krok 6 - Pierogi z dynią foto
Ugotowane pierogi wykładamy na duży talerz
Krok 7 - Pierogi z dynią foto
Pierogi z dynią serem ricotta i szałwią

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pacpaw

14.11.2012 20:40
perfekcyjnie zrobione pierogi. Przepis na ciasto można wykorzystać również na pierogi z innym nadzieniem, chociaż bym polecał zacząć od tych dyniowych. Ich smak, może zaspokoić najwybredniejsze podniebienie

agnieszka189

10.02.2012 13:59
Rewelacyjne, oddam wszystko za ten talerzyk pierogów!!!!

Jolanta40

05.02.2012 21:41
ależ pięknie zrobione !!

rjustysia

17.12.2011 13:20
Ogromny plus za te warkoczyki:) mi nie wychodzą w ogóle :)

Dorota76

05.10.2011 18:20
takich jeszcze nie jadłam ale super

ewasylwia

04.10.2011 12:19
cirkawe połączenie

Magdalena67

03.10.2011 22:07
Ciekawy przepis.

BernadettaP

03.10.2011 21:43
Już na blogu miałam skomentować i zapomniałam, teraz więc napiszę, że.... podziwiam Cię, że lepisz pierogi ręcznie i że takie śliczne brzegi Ci wychodzą.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat