Pierogi z burakami i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka tortowa

    300 g
  • żółtko jajek

    1 szt
  • gorąca woda

    160 ml
  • masło

    50 g
  • sól

    szczypta

farsz

  • buraki

    3 szt
  • grzyby suszone

    10 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

okrasa

  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula biała

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z burakami i grzybami foto
Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1h. Studzimy, obieramy.
Krok 2 - Pierogi z burakami i grzybami foto
Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach. Grzyby moczymy prze noc małej ilości wody. Gotujemy i drobno siekamy. Łączymy z burakami i łyżka roztopionego masła. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 3 - Pierogi z burakami i grzybami foto
Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła.
Krok 4 - Pierogi z burakami i grzybami foto
Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić.
Krok 5 - Pierogi z burakami i grzybami foto
Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.
Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 29.10.2014 13:49
Fajne, inne pierogi.
Ola1young 29.10.2014 09:59
bardzo ciekawe pierogi
Wiktoria29 29.10.2014 09:52
ciekawe jak smakuje ten farsz, jeszcze z takim się nie spotkałam
Ola1984 29.10.2014 06:56
Ciekawy pomysł na farsz. Świąteczne klimaty.
Iwusia 28.10.2014 22:41
bardzo interesujący przepis i połączenie składników
Jadwiga/Jaga85 28.10.2014 22:24
Bardzo oryginalnie!
Kuchenka 28.10.2014 22:06
wygląda bardzo apetycznie, jestem ciekawa ja smakuje ;)
Malinka 28.10.2014 20:30
Bardzo ciekawa jestem smaku, ale wyglądają bardzo apetycznie :)
Kolorowa 28.10.2014 19:58
fajny przepis ;)
Stenka 28.10.2014 19:49
ciekawe połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat