Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z burakami i grzybami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 300 g
żółtko jajek 1 szt
gorąca woda 160 ml
masło 50 g
sól szczypta

farsz

buraki 3 szt
grzyby suszone 10 szt
masło 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

okrasa

oliwa 2 łyżki
cebula biała 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z burakami i grzybami

Kroki postępowania

1
Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1h. Studzimy, obieramy.
Krok 1 - Pierogi z burakami i grzybami foto
2
Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach. Grzyby moczymy prze noc małej ilości wody. Gotujemy i drobno siekamy. Łączymy z burakami i łyżka roztopionego masła. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 2 - Pierogi z burakami i grzybami foto
3
Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła.
Krok 3 - Pierogi z burakami i grzybami foto
4
Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić.
Krok 4 - Pierogi z burakami i grzybami foto
5
Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.
Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.
Krok 5 - Pierogi z burakami i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.10.2014 13:49
Fajne, inne pierogi.
Ola1young 29.10.2014 09:59
bardzo ciekawe pierogi
Wiktoria29 29.10.2014 09:52
ciekawe jak smakuje ten farsz, jeszcze z takim się nie spotkałam
Ola1984 29.10.2014 06:56
Ciekawy pomysł na farsz. Świąteczne klimaty.
Iwusia 28.10.2014 22:41
bardzo interesujący przepis i połączenie składników
Jadwiga/Jaga85 28.10.2014 22:24
Bardzo oryginalnie!
Kuchenka 28.10.2014 22:06
wygląda bardzo apetycznie, jestem ciekawa ja smakuje ;)
Malinka 28.10.2014 20:30
Bardzo ciekawa jestem smaku, ale wyglądają bardzo apetycznie :)
Kolorowa 28.10.2014 19:58
fajny przepis ;)
Stenka 28.10.2014 19:49
ciekawe połączenie smaków
Aleksandra/Olcia 28.10.2014 19:07
super pomysł
izapozdro 28.10.2014 18:47
wyglądają naprawdę smakowicie :)
noninka77 28.10.2014 18:11
Interesujący przepis :)
caralajna 28.10.2014 18:08
bardzo fajne nadzienie, kojarzy mi się ze świętami BN
Katarzyna59 28.10.2014 17:19
ciekawe nadzienie
Grazyna0211 28.10.2014 15:21
ciekawy farsz
marcia7 28.10.2014 14:17
świąteczne na wigilię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak