Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z budyniem wiśniowym.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
żółtko surowe 2 szt
śmietana proc kwasna 125 ml
sól 1 szczypta
syrop wiśniowy 250 ml
woda 250 ml
sól 1 łyżka do wody do gotowania
wiśnie bez pestek 4 czubate łyżki
woda 125 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z budyniem wiśniowym.

Wymieszałam po szklance wody i syropu z wiśni.U mnie pochodzi z domowych przetworów.Odlałam pół szklanki,w której rozrobiłam budyń. Resztę zagotowałam wraz z wiśniami. Po zagotowaniu odstawiłam na bok,wlałam rozrobiony budyń i dobrze rozmieszałam ,postawiłam z powrotem na gazie i gotowałam chwilkę,jak tradycyjny budyń.Odstawiłam do wystudzenia. Mąkę wymieszałam z solą i wsypałam do sporej miski.Śmietanę dokładnie rozkłóciłam z żółtkami.Wlałam je do mąki i powoli dolewając gorącą wodę wyrabiałam ciasto. Odstawiłam je na ok.półgodziny,przykryte ściereczką. Po tym czasie ostygł także i budyń z wiśniami. Wstawiłam w szerokim garnku osoloną wodę ,aby się zagotowała. Na stolnicy lekko podsypywanej mąką wałkowałam cienko partiami kawałki ciasta i wykrawałam krążki.Nadziewałam budyniem i sklejałam. Gdy woda się gotowała wrzucałam po 7-8 sztuk i co pewien czas delikatnie zamieszałam drewnianą łyżką (by nie uszkodzić pierogów).Gdy wypłynęły na powierzchnię wody ,gotowałam je ok.6 minut. Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową i podawałam polane śmietanką słodką 30% i posypane pokrojonym owocem kiwi i wisienkami z syropu. Jeśli ktoś jest na diecie może polać tak,jak ja gęstym kefirem lub jogurtem naturalnym. Pierwszy raz eksperymentowałam takie nadzienie i nie byłam pewna,czy nie będzie wypływać,ale nic z tych rzeczy.Nawet po przekrojeniu pieroga na pół farsz pozostał na swoim miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 25.04.2013 17:18
coś nowego :) pięknie podane, muszę sobie taką formę kupić
IwonaDD 23.04.2013 10:16
wspaniały pomysł
Klausia 20.04.2013 14:28
super pomysł do wypróbowania :D
iziona 12.04.2013 14:11
Nigdy takich nie robiłam i nie jadłam, ale wygladają cudownie :)
w mojej kuchni 12.04.2013 00:37
coś nowego i dobrego
muffina 11.04.2013 21:44
niesamowity pomysł. Bomba. Takie przepisy zasługują na znaczek smaczne to:P
Ewa104 11.04.2013 21:25
Chciałam po prostu zrobić pierogi,jakich jeszcze nie było.Dlatego też do budyniu nie użyłam mleka tylko mieszanki syropu i wody.
ssylwiaa 11.04.2013 21:18
fantastyczny pomysł, nie spotkałam się z takimi pierogami ;)
justys759 11.04.2013 21:10
bardzo pomysłowe te Twoje pierogi chętnie bym spróbowała
SmacznaPyza 11.04.2013 20:10
pierogi z budyniem ? przyznam, że mnie zaskoczyłaś - nie wpadłabym na coś takiego :)
Marta11 11.04.2013 17:11
ale apetycznie wygladaja;p

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak