Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z brzoskwiniami i komosą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 2,5 szkl
maślanka 1 szkl
jajko 1 szt
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
sól
brzoskwinie 2-3 szt
owoce 2/3 szkl komosy rózgowej
cukier trzcinowy
śmietana kwaśna

Porada

Domownicy uwielbiają pierogi z owocami, więc przygotowałam pierogi z brzoskwiniami i komosą rózgową.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z brzoskwiniami i komosą

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą proszku do pieczenia i soli. Dodać jajko, olej, maślankę.
Krok 1 - Pierogi z brzoskwiniami i komosą foto
2
Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.
Krok 2 - Pierogi z brzoskwiniami i komosą foto
3
Obrane brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki, wymieszać z umytą i osuszoną komosą rózgową.
Krok 3 - Pierogi z brzoskwiniami i komosą foto
4
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, włożyć porcję owoców.
Krok 4 - Pierogi z brzoskwiniami i komosą foto
5
Złożyć i bardzo dokładnie zlepić.
Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z kwaśną śmietaną oprószone cukrem trzcinowym.
Krok 5 - Pierogi z brzoskwiniami i komosą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 31.12.2016 16:41
fajny pomysł na farsz
Krystyna32 31.12.2016 09:52
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak