Pierogi z botwinką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO NA PIEROGI

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • mleko gorące

    1 szkl
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1 łyżka
  • żółtko jaja

    1 szt

NADZIENIE

  • botwinka

    1 pęczek
  • cebula biała

    1 szt
  • twaróg

    350 g
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • koper świeży

    2-3 łyżki
  • bulion drobiowy

    1 1/2 szkl
  • masło

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z botwinką foto
Boćwinę drobno posiekać i obsmażyć na rozpuszczonym maśle. Skropić sokiem z cytryny.
Krok 2 - Pierogi z botwinką foto
Wlać bulion tak, aby wszystko było przykryte. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia, aż będzie miękka. Cały płyn powinien odparować.
Krok 3 - Pierogi z botwinką foto
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić. Dodać do twarogu razem z miękką boćwiną i roztartym czosnkiem.
Krok 4 - Pierogi z botwinką foto
Wszystko razem wymieszać i doprawić. Koperek posiekać i dodać do różowego twarogu. Połączyć i odstawić do lodówki.
Krok 5 - Pierogi z botwinką foto
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, olej i żółtko. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 minut. Rozwałkować. Wyciąć koła o średnicy ok 5 cm. Nakładać łyżeczką porcję różowego twarogu i zlepiać brzegi.
Krok 6 - Pierogi z botwinką foto
Gotować w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z masłem lub śmietaną. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 05.08.2015 15:17
nie jadłam takich pierożków, wyglądają pysznie!
pestka 05.08.2015 14:02
takich pierożków jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować ten przepis
Jadwiga/Jaga85 05.08.2015 01:39
Bardzo smaczne!
Beatris 04.08.2015 22:25
Przepyszne pierożki:)
RenataZ-et 04.08.2015 16:01
rewelacyjny pomysł
Bernadeta1 04.08.2015 15:51
takich nie jadłam a kuszą smakiem i wyglądem
molanka 04.08.2015 13:31
bardzo oryginalny pomysł
Wacław 04.08.2015 12:24
nie jadłem takich, na pewno pyszne :-)
Mniam 04.08.2015 12:20
O! To super! Gratuluję Ci serdecznie :) i zazdroszczę tych zapasów :)
Adamorek 04.08.2015 12:05
takich jeszcze nie widziałem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat