Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z botwinką

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
olej
jajko
Farsz:
koperek 1/2 peczka
sok z cytryny 1 łyżka
smietana 18% 1 łyżka
sól, pieprz
botwinka 2 szt
woda 1 (gorąca)
ser biały 25 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z botwinką

Kroki postępowania

1
Farsz: Buraki umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Liście i koperek wymyć i drobniutko posiekać. Buraki wymieszać z liśćmi i skropić sokiem z cytryny. Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać ze śmietaną i połączyć z buraczkami, przyprawić solą i pieprzem- można nie żałować pieprzu bo ostre są pyszne
Krok 1 - Pierogi z botwinką foto
2
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i jajko oraz stopniowo tyle wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć gorącą miską metalową lub talerzem i odstawić na kilkanaście minut- będzie bardziej elastyczne.
Krok 2 - Pierogi z botwinką foto
3
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować jeszcze ok 2- 3 minuty od wypłynięcia. Gorące pierogi podawać polane skwarkami.
Krok 3 - Pierogi z botwinką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 29.08.2013 23:42
muszę spróbować
goofy9 13.08.2013 23:39
ciekawy przepis
kamyk 26.05.2013 21:48
takich jeszcze nie jadłem ale wyglądają smacznie
adelajda 21.05.2013 19:18
z takim nadzieniem jeszcze nie robiłam
Alex_M 18.05.2013 21:19
fajne pierozki, jeszcze takich nie probowalam...
jozefinach 17.05.2013 15:19
Uwielbiam domowe pierogi,jednak z botwinką jeszcze nie jadłam.
probofka 17.05.2013 15:02
bardzo ciekawy pomysł muszę wypróbować
mufinka79 17.05.2013 13:52
Pyszne pierogi z przepysznym farszem :)
gosia56 17.05.2013 13:36
napewno pyszne takie pierogi
2milutka 17.05.2013 13:08
bardzo fajny pomysł!
Ewa104 17.05.2013 09:00
Fajny pomysł na niedrogi a smaczny i oryginalny obiad.
msmors 17.05.2013 07:35
ciekawy farsz
treonina 16.05.2013 23:18
takich jeszcze nie próbowałam! super!
DOROTA/PATI197799 16.05.2013 22:32
Nie jadłam jeszcze takich pierożków, chetnie spróbuję
Olga_SK 16.05.2013 22:08
no botwinki w takiej formie jeszcze nie jadłam! musi smakować wybornie!
Renata9 16.05.2013 21:52
pomysłowe pierogi z tą botwinką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak