Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z borówkami i śmietaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
oliwa 1 łyżka
borówki 2 szkl
sól do smaku
śmietana 1/2 szkl
cukier 2 łyżki
sos tiramisu do smaku
woda 2/3-1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z borówkami i śmietaną

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajko, żółtko, oliwę, ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 10 minut
Krok 1 - Pierogi z borówkami i śmietaną foto
2
Następnie rozwałkować na grubość 3 mm i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać po kilka borówek, składać na pół i dokładnie sklejać brzegi
Krok 2 - Pierogi z borówkami i śmietaną foto
3
Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody. Gotować około 4 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżka cedzakową. Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem i ozdobione sosem tiramisu.
Krok 3 - Pierogi z borówkami i śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 15.07.2013 08:29
pyszne pierożki
ulaaa 14.01.2013 11:02
ładnie podane
olkaaa 21.08.2012 08:48
muszę zrobić
Barbara/zuza22_85 04.08.2012 12:55
pycha
caralajna 30.07.2012 20:49
pyszności
kaja1991 30.07.2012 19:50
super wygląda
gosia47-47 30.07.2012 08:26
smaczne
anja3107 30.07.2012 08:09
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak