Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z borówkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 1 kg
sól 2 sztuki
woda letnia 1 łyżeczka
mleko ok.140 ml

Nadzienie , dekoracja

borówki 30 dag
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z borówkami

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta na pierogi:

Mąkę przesiewam na stolnicę robię dołek i wbijam jajka dodaję sól oraz letnią wodę.
Krok 1 - Pierogi z borówkami  foto
2
Następnie całość zagniatamy. Ciasto musi być dobrze wyrobione ma być wolne.
Krok 2 - Pierogi z borówkami  foto
3
Następnie rozwałkowujemy ciasto bierzemy szklankę i wykrawamy w cieście okrogłe koła.
Krok 3 - Pierogi z borówkami  foto
4
Następnie na okrągłych kołach układamy borówki i zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody . Mieszamy i przykrywamy. Gdy pierogi wypłyną na wierch ściągmy pokrywkę i gotujemy jeszcz około 3-4 minut na wolnym ogniu. Gotowe pierogi dajemy na talerz polewamy śmietaną i posypujemy borówkami.
Krok 4 - Pierogi z borówkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 26.02.2015 15:47
bardzo smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak