Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z bobem i oscypkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
jajko 1 sztuka
woda ciepła 1 szklanka

Farsz

bób 1/2 kg
chudy boczek 30 dag
cebula 2 sztuki
oscypek 10 dag
oliwa 5 łyżek
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z bobem i oscypkiem

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę , robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajko, mieszamy, wlewamy stopniowo wodę , mieszamy z mąką dolewamy resztę wody, zagniatamy ciasto-powinno być miękkie i elastyczne.
Krok 1 - Pierogi z bobem i oscypkiem foto
2
Farsz: Bób, jeśli mamy mrożony, rozmrażamy w temp pokojowej, mielimy w maszynce do mięsa, boczek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy razem na oliwie pod przykryciem aż będą miękkie, łączymy ze zmielonym bobem, dodajemy starty na tarce jarzynowej oscypek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników.
Krok 2 - Pierogi z bobem i oscypkiem foto
3
Ciasto wałkujemy wycinamy krążki, rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi.
Krok 3 - Pierogi z bobem i oscypkiem foto
4
Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody około 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane okrasą.
Krok 4 - Pierogi z bobem i oscypkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 08.05.2016 10:00
bardzo smaczne
Ola1984 08.05.2016 08:47
Bardzo ciekawe połączenie :)
Wiktoria29 07.05.2016 20:39
fajny farsz
krokus 07.05.2016 19:52
Takich jeszcze nie jadłam, ciekawy przepis
Urszula Świeca 07.05.2016 17:12
Smaczne pierożki.))
Konczi 07.05.2016 17:04
Pyszne połączenie :-)
Aleksandra/Olcia 07.05.2016 16:15
ciekawy farsz.musi być smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak