Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi smażone z ciasta francuskiego

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 szt.
łopatka bez kości 300 gram
cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
papryka mielona 2 łyżeczki
śmietana 3 łyżki
pieprz
sól
oliwa 4 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi smażone z ciasta francuskiego

Na stolnicy wysypanej mąką rozłożyć ciasto i lekko rozwałkować , szklanką wycinać kółka jak przy robieniu normalnych pierogów.
Mięso dokładnie umyć i osuszyć , zmielić w maszynce do mięsa.Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy i podpiec mięso. Następnie zostawić do wystudzenia , letnie jeszcze raz zmielić w maszynce lub w robocie. Cebulę obrać i drobno posiekać .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę.Dodać do mięsa tak jak i pozostałe składniki śmietanę , jajko,paprykę i przyprawy.Wymieszać dokładnie tak by składniki się ze sobą połączyły.
Na powycinane szklanką kółka nakładać farsz mięsny i sklejać brzegi pierogów dociskając palcami lub widelcem.
Na patelni przygotować olej do głębokiego smażenia , a gdy będzie wystarczająco nagrzany wrzucamy pierogi , smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Po usmażeniu wyciągamy pierogi na papierowy ręcznik tak by papier pochłonął nadmiar tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 16.10.2013 19:12
Dobry przepis,
Izabela77 16.10.2013 18:19
zjadłabym takie pierożki
Kuchenka 16.10.2013 17:33
chętnie spróbowałabym
aisza1 16.10.2013 15:15
pierogi niedawno robiłam, ale nie z ciasta francuskiego
idealme 16.10.2013 14:46
pyszności! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak