Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi smażone z ciasta francuskiego
Mięso dokładnie umyć i osuszyć , zmielić w maszynce do mięsa.Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy i podpiec mięso. Następnie zostawić do wystudzenia , letnie jeszcze raz zmielić w maszynce lub w robocie. Cebulę obrać i drobno posiekać .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę.Dodać do mięsa tak jak i pozostałe składniki śmietanę , jajko,paprykę i przyprawy.Wymieszać dokładnie tak by składniki się ze sobą połączyły.
Na powycinane szklanką kółka nakładać farsz mięsny i sklejać brzegi pierogów dociskając palcami lub widelcem.
Na patelni przygotować olej do głębokiego smażenia , a gdy będzie wystarczająco nagrzany wrzucamy pierogi , smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Po usmażeniu wyciągamy pierogi na papierowy ręcznik tak by papier pochłonął nadmiar tłuszczu.