Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z mięsną potrawką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
ziemniaki 0,5 kg
mięso mielone wieprzowe 30 dag
olej do smażenia
sól do smaku
drożdże 15 g
mleko 1 szklanka
woda 1,5 (przegotowana)
ser biały 0,5 (twarogowy)
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z mięsną potrawką

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i mielimy razem z serem przez maszynkę. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Pierogi ruskie z mięsną potrawką foto
2
1kg mąki mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy ciepłe mleko, rozkruszmy drożdże i dolewamy wodę, przegotowaną tak, by ciasto było nie było zbyt luźne tylko tworzyło jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka i nadziewamy ciasto farszem. Dokładnie sklejamy.
Krok 2 - Pierogi ruskie z mięsną potrawką foto
3
Pierogi gotujemy w wodzie około 5 minut. Wodę należy lekko osolić i dodać 2 łyżki oleju. Mięso mielone podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego. Pierogi wykładamy na talerz polewając potrawkę z mięsa mielonego.
Smacznego!
Krok 3 - Pierogi ruskie z mięsną potrawką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 09.01.2013 22:15
dobre
ilka_86 09.01.2013 21:53
wspaniałości
TEtalicha 09.01.2013 21:12
dzis robilam na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak