Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • mleko gorące

    120-150 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • ziemniaki

    1 kg
  • twaróg

    1/2 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • sól, pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść wraz z twarogiem - najlepiej maszynką do mielenia). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem i z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem, farsz powinien być mocno przyprawiony.

Z mąki i ciepłego mleka oraz odrobiny soli zarobić aleastyczne ciasto.Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

iziona 26.01.2012 09:25
Uwielbiam te pierogi
Grażyna13 13.09.2011 19:56
Pycha !
Katarzyna156 03.01.2011 17:09
mniam...
MAR3STA 22.11.2010 19:27
zawsze smakowite!
kot_pankracy 21.11.2010 15:22
smakowicie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat