pierogi ruskie

pierogi ruskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto: mąka

    80 dag
  • olej

    1 łyżeczka
  • woda

    1 łyżeczka
  • szczypta soli

  • mleko

    3/4 szklanki
  • farsz; ziemniaki

    80 dag
  • ser biały

    80 dag
  • cebula

  • sól i pieprz do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę wraz z białym serem. Następnie dodać do farszu cebulkę pokrojoną w kostkę i podduszoną na maśle ze szczyptą wegety. Całość dokładnie wymieszać dodając sól i pieprz do smaku.
Następnie z podanych składników wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółeczka. Na każdym jednym kawałku ciasta układamy farsz i dokładnie sklejamy brzegi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Paweł13 25.07.2011 08:42
Ahh .. pierogi ruskie to moja ulubiona potrawa.
Karolcia12 28.12.2010 21:52
uwielbiam pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat