Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • gorąca woda

    ok 1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta

Farsz

  • ziemniaki

    10 sztuk
  • ser biały

    15-20 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku

Ponadto

  • cebula

    2 sztuki
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę wraz z serem twarogowym, dodać przyrumienioną cebulę wraz z tłuszczem, doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
3. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm. Kroimy na kwadraty ok 4x4cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
4. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
5. Pierogi podawać polane przyrumienioną cebulką.
anka1988
Z ciasta można wykrawać również krążki, nakładać farsz i zlepiać pieroga.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof15 22.12.2015 09:52
bardzo lubię
Motorek 21.12.2015 23:12
bardzo dobre
Habibi 21.12.2015 22:53
moje ulubione
joannaa24 21.12.2015 22:18
Pyszne pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat