Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
gorąca woda ok 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól szczypta

Farsz

ziemniaki 10 sztuk
ser biały 15-20 dag
cebula 1 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
oregano do smaku
sól i pieprz do smaku

Ponadto

cebula 2 sztuki
tłuszcz do smażenia

Porada

Z ciasta można wykrawać również krążki, nakładać farsz i zlepiać pieroga.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę wraz z serem twarogowym, dodać przyrumienioną cebulę wraz z tłuszczem, doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
3. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm. Kroimy na kwadraty ok 4x4cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
4. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
5. Pierogi podawać polane przyrumienioną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 22.12.2015 09:52
bardzo lubię
Motorek 21.12.2015 23:12
bardzo dobre
Habibi 21.12.2015 22:53
moje ulubione
joannaa24 21.12.2015 22:18
Pyszne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak