Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi razowe z wątróbką drobiową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz do pierogów

cebula 1 średnia sztuka
wątróbka drobiowa 20 dag
olej roślinny do smażenia
jajko 1 sztuka
natka pietruszki 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Ciasto na pierogi

mąka pszenna 2 szklanki
otręby żytnie 3/4 szklanki
wrzątek 0,5 szklanki
olej roślinny 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki
mąka pszenna do podsypania

dodatki

boczek 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi razowe z wątróbką drobiową

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 1 - Pierogi razowe z wątróbką drobiową  foto
2
Podsmażamy cebulę na oleju roślinnym aż się zeszkli. Przekładamy cebulę na miseczkę w której będziemy przygotowywać farsz do pierogów.
Krok 2 - Pierogi razowe z wątróbką drobiową  foto
3
Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy i usuwamy żyłki i błonki.
Krok 3 - Pierogi razowe z wątróbką drobiową  foto
4
Smażymy wątróbkę na rozgrzanym oleju do czasu aż z patelni odparuje cała woda.
Krok 4 - Pierogi razowe z wątróbką drobiową  foto
5
Z wątróbki ściągamy w miarę możliwości jak najwięcej błonek i wątróbkę drobno siekamy.
Krok 5 - Pierogi razowe z wątróbką drobiową  foto
6
Wątróbkę przekładamy do podsmażonej cebuli, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
Krok 6 - Pierogi razowe z wątróbką drobiową  foto
7
Wszystkie składniki farszu mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Krok 7 - Pierogi razowe z wątróbką drobiową  foto
8
Przygotowujemy ciasto na pierogi. Mąkę łączymy w otrębami i solą, dodajemy olej i zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy miseczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 min. żeby odpoczęło.
Krok 8 - Pierogi razowe z wątróbką drobiową  foto
9
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienki placek. Szklanką lub maszynką do pierogów wycinamy kółka, na każdym kółku umieszczamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi.
Krok 9 - Pierogi razowe z wątróbką drobiową  foto
10
Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. Gotujemy ok 3 min od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Krok 10 - Pierogi razowe z wątróbką drobiową  foto
11
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.
Krok 11 - Pierogi razowe z wątróbką drobiową  foto
12
Pierogi wyławiamy z wody i posypujemy przysmażonym boczkiem. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO!
Krok 12 - Pierogi razowe z wątróbką drobiową  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 12.05.2014 21:35
Bardzo fajna wersja pierogów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak