Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi pieczone z masą makową

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 40 dkg
mąka pszenna 50 dkg
cukier 1 łyżka
śmietana 30% 5 łyżek
mleko 2% 5 łyżek
masło 25 dkg
drożdże świeże 7 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieczone z masą makową

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, rozetrzeć, odstawić.
W misce wymieszać śmietanę, mleko, żółtko i szczyptę soli.
Mąkę posiekać z masłem, dodać mieszankę mleka i śmietany, drożdży , wyrobić mikserem aż powstanie gładkie ciasto.
Odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać foremką do pierogów kółka, nakładać na środek po łyżeczce farszu, dokładnie skleić.
Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wysmarować pierogi, rozkłóconym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 19.11.2014 16:31
Lubie takie.
Ela15 16.11.2014 13:48
świetny przepis
paula99926 15.11.2014 17:22
na pewno są przepyszne
Ada-Gaba 08.11.2014 17:32
bardzo apetyczne
Bernadeta1 14.10.2014 13:57
świetny przepis na pyszny i inny deserek
Jagódka77 13.10.2014 13:03
ciekawa sprawa, a zarazem pyszna
IwonaKa 10.10.2014 20:43
to dla mnie nowość,nie jadłam takich
Kejti 09.10.2014 09:45
...ale bym zjadła Twoich pierogów,obłędnie smakowicie się prezentują :-)
Kuchenka 07.10.2014 22:34
ależ apetyczne
Janina 07.10.2014 22:06
Pyszniutkie;)
ben-ka 07.10.2014 21:43
Takie,to i ja lubię.
fotoviderek 07.10.2014 18:53
Moje ulubione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak