Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
150 g -
żółtko jajek
1 szt -
olej
1 łyżka -
marchew
20 g -
seler
20 g -
por
20 g -
papryczka chili
1 szt -
mięso z kaczki
150 g -
oliwa
5 łyżek -
białe wino
20 ml -
bulion warzywny
50 ml -
imbir
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
kardamon
1 szczypta -
masło
1 g -
ocet balsamiczny
4 łyżki -
miód pszczeli
1 łyżka -
sambal oelek
1 szczypta -
cebula
20 w kostkę
Przepis i sposób przygotowania Pierogi nadziewane mięsem kaczki podane z sałatą rukola, suszonymi pomidorami oraz sosem miodowo-balsamicznym
100 g sałaty rukola
50 g suszonych pomidorów
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso kaczki dokładnie umyć i oczyścić z błon. W rondelku na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać mięso, chwilę podsmażyć, a następnie zalać białym winem i bulionem. Dodać warzywa, doprawić kardamonem, przyprawą garam masala, chili, imbirem, solą i pieprzem. Dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie warzywa i mięso wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej oraz ciepłą wodę, aby otrzymać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i używając szklanki wykroić z niego koła. Na każdym kawałku ciasta umieścić małe porcje farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
W rondelku gotować sos sojowy do momentu zgęstnienia, pod koniec gotowania dodać imbir, sambal oelek, miód i upalone ziarna sezamu.
Pierogi podawać z sałatą rukola wymieszaną z suszonymi pomidorami oraz oliwą z oliwek. Przed podaniem danie skropić sosem miodowo-balsamicznym.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)