Pierogi nadziewane mięsem kaczki podane z sałatą rukola, suszonymi pomidorami oraz sosem miodowo-balsamicznym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    150 g
  • żółtko

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • marchew

    20 g
  • seler

    20 g
  • por

    20 g
  • papryczka chili

    1 szt
  • mięso z kaczki

    150 g
  • oliwa

    5 łyżek
  • białe wino

    20 ml
  • bulion warzywny

    50 ml
  • imbir

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • kardamon

    1 szczypta
  • masło

    1 g
  • ocet balsamiczny

    4 łyżki
  • miód pszczeli

    1 łyżka
  • sambal oelek

    1 szczypta
  • cebula

    20 w kostkę
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dodatki:
100 g sałaty rukola
50 g suszonych pomidorów
Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Mięso kaczki dokładnie umyć i oczyścić z błon. W rondelku na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać mięso, chwilę podsmażyć, a następnie zalać białym winem i bulionem. Dodać warzywa, doprawić kardamonem, przyprawą garam masala, chili, imbirem, solą i pieprzem. Dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie warzywa i mięso wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej oraz ciepłą wodę, aby otrzymać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i używając szklanki wykroić z niego koła. Na każdym kawałku ciasta umieścić małe porcje farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
W rondelku gotować sos sojowy do momentu zgęstnienia, pod koniec gotowania dodać imbir, sambal oelek, miód i upalone ziarna sezamu.
Pierogi podawać z sałatą rukola wymieszaną z suszonymi pomidorami oraz oliwą z oliwek. Przed podaniem danie skropić sosem miodowo-balsamicznym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena80 20.03.2011 23:42
pyszności
jogobella231 17.03.2011 08:17
pycha
Bart 11.03.2011 23:48
bardzo elegancko
szajba2 28.02.2011 15:45
z kaczkami nie ryzykuję
Adamorek 25.02.2011 18:57
eleganckie:)
Jaheira11 08.02.2011 23:46
pyszności
Karolina92 16.11.2010 10:05
co za połączenie! cos pieknego :)
Barbara55 02.11.2010 15:44
uwielbiam pierogi
rakow2 30.10.2010 16:23
pierogi zawsze się obronią
Monika168 18.09.2010 18:41
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat