Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi nadziewane fasolą, wędzonym twarogiem i fetą
Fasolę ostudzić, odcedzić i zmielić możliwie drobno.
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miską ogrzaną nad parą i pozostawić na pół godziny w temp. pokojowej. Tak przygotowane ciasto jest mniej kłopotliwe w obróbce.
Zmieloną fasolę przełożyć do sporej miski, dodać drobno pokruszony lub zmielony ser feta oraz wedzony solony twaróg. Dodać dużo pieprzu, trochę mielonego kminku oraz grubo posiekaną cebulę zrumienioną na oleju.
Dolać troszkę ciepłego mleka i dosypać niewielką ilość puree ziemniaczanego w proszku. Wyrobić farsz odprawiając odpowiednią ilością soli ziołowej.
Z odstanego i rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nadziewać farszem fasolowo-serowym.
Gotować w lekko osolonej wodzie, a następnie hartować przez chwilę w zmniej.