Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi nadziewane fasolą, wędzonym twarogiem i fetą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna typ 650 2 szkl.
mąka razowa 1/2 szkl.
mąka orkiszowa typ 2000 1/2 szkl.
mąka kukurydziana 2-3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
gorąca woda 1/2 szkl.
mleko ciepłe 1/2 szkl.
jajko 1 średnie
żółtko jajek 2
masło miękkie 40-50 g

~ FARSZ

fasola Jaś 1/2 kg
wędzony ser solankowy 200 g
ser feta 100-150 g
purée ziemniaczane w proszku
cebula biała 2 duże
olej rzepakowy 5 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mleko ciepłe
Kminek mielony Prymat do smaku
majeranek 1 łyżka

Porada

Taki pierogi świetnie smakują z rumianym masłem klarowanym albo ze zrumienioną na nim bułką tartą. Pasują też do nich skwarki z boczku lub słoninki oraz posiekana zrumieniona cebula. Czasami dodaję na wierzch kwaśną śmietanę.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi nadziewane fasolą, wędzonym twarogiem i fetą

Fasolę opłukać i namoczyć na noc w dużej ilości wody. Rano odcedzić i zalać czystą wodą - gotować do miękkości dodając w połowie gotowania majeranek.
Fasolę ostudzić, odcedzić i zmielić możliwie drobno.

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miską ogrzaną nad parą i pozostawić na pół godziny w temp. pokojowej. Tak przygotowane ciasto jest mniej kłopotliwe w obróbce.

Zmieloną fasolę przełożyć do sporej miski, dodać drobno pokruszony lub zmielony ser feta oraz wedzony solony twaróg. Dodać dużo pieprzu, trochę mielonego kminku oraz grubo posiekaną cebulę zrumienioną na oleju.
Dolać troszkę ciepłego mleka i dosypać niewielką ilość puree ziemniaczanego w proszku. Wyrobić farsz odprawiając odpowiednią ilością soli ziołowej.

Z odstanego i rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nadziewać farszem fasolowo-serowym.
Gotować w lekko osolonej wodzie, a następnie hartować przez chwilę w zmniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 11.11.2015 15:46
Skusiłabym się na takie pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak