Pierogi nadziewane dziczyzną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto pierogowe

  • mąka tortowa

    70 dag
  • woda

    250 ml
  • jajko

    2
  • sól

    2 szczypty
  • Farsz:

  • mieso z dzika

    40 dag
  • słonina

    25 dag
  • Kolendra cała Prymat

    1 szczypta
  • Majeranek suszony Prymat

    2 szczypty
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
Części gulaszowe z dzika mielimy w maszynce do mielenia.
Krok 2 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
Ziele angielskie oraz kolendrę ucieramy w moździerzu.
Krok 3 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
Ziołami posypujemy mięso i doprawiamy solą.
Krok 4 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
Surową słoninę pozbawiamy skóry. Kroimy na mniejsze kawałki i albo mielimy w maszynce albo bardzo drobno siekamy.
Krok 5 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
Dodajemy ją do dziczyzny. Doprawiamy jeszcze majerankiem i dokładnie mieszamy. Farsz jest gotowy, zabieramy się za ciasto pierogowe.
Krok 6 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Następnie wyrabiamy ciasto sukcesywnie dolewając wodę. Zgniecione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które kolejno rozwałkowujemy na cienko.
Krok 7 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
Zgniecione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które kolejno rozwałkowujemy na cienko. Szklanką odciskamy kółeczka z których będą lepione pierogi.
Krok 8 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
Na środek kółeczka nakładamy farsz. Dokładnie zalepiamy końce formując kształtne pierogi.
Krok 9 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
Pierogi te gotujemy troszkę dłużej około 10 minut we wrzącej osolonej wodzie, aby surowy farsz również się zrobił. Podałem z grzybkami marynowanymi.
Krok 10 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
Smacznego. Z podanej ilości składników wychodzi około 70 pierogów. Ulepione, surowe pierogi można również zamrozić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 17.12.2013 21:08
pyszne pierogi!
Mniam 17.12.2013 09:37
Wprosiłabym się do Ciebie na te pierogi. Dziczyznę jadłam raz w życiu w formie gulaszu.
aginaa 17.12.2013 08:00
ktos tu lubi dziczyzne :)
Ania321 16.12.2013 23:07
na pewno są pyszne :)
norweska20 16.12.2013 22:55
pierogi super
Pomocnik 16.12.2013 22:45
smakowite danie
Niki22 16.12.2013 21:50
muszą być naprawdę smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat